tiistai 8. heinäkuuta 2008

Sato kasvaa ja kypsyy.



Keväällä kysyin kymmenvuotiaalta tyttärentyttäreltä, että mitäs pitäisi kylvää mummilan pihalle kukkien lisäksi. Luettelo tuli kuin apteekin hyllyltä: Maissia, perunaa, porkkanaa, hernettä ja vielä jotakin muutakin. Kylvöala on aika pieni, kukat ovat vieneet suurimman osan pihasta. Mutta mitäs ei mummi ja ukki tekisi, jos pienet kullat pyytävät. Ukki käänsi nurmikkoa ympäri muutana neliön verran ja niin saatiin perunamaa.
Salaatti on ollut syömäkypsää jo pitkään. Siitä riittää omaan pöytään ja kilppari Fannyllekin. Sipulit ja persiljatkin ovat valmiita syötäväksi.
Peruna on aloittamassa kukintaansa. Lapsuuden kodissa silloin aloitettiin uusien porunoiden syönti. Ensi viikonloppuna saan pieniä vieraita ja silloin menemme katsomaan olisiko mukuloita mullan alla.
Herneet evät vielä taida olla syötäviä. Mutta maltetaan odotella.

Kirsikoitakin tulee jonkin verran. Vaikka keväällä luulin sadon menneen mönkään mehiläisten kadottua maisemasta. Ehkäpä sittenkin jokunen kävi salaa pölyttämässä.

Omenapuissakin löytyy raakileita, Vaaleassakuulaassa aika runsaasti ja tässä pienessä Vuokko kääpiöomenapussa kin 24 kpl. Mansikkasato on runsas, yksi mansikka syöty ja toinen kypsyy. (pakastetut marjat kävin piomimassa paikalliselta mansikkatilalta)Mustaherukat kypsyvät pikkuhiljaa.
Karviaisia odotan vesikielellä. Ne syödään aina suoraan pensaasta, ei säilötä millään tavalla.
Ja tyttöjen odottamat maissit. Meillä on loppukesästä maissijuhlat. Tytöt saavat poimia tähkät suoraan kasvimaalta ja sitten grillataan tuoretta, maistuvaa maissia.

Porkkanat ovat pieniä vielä.
Tomatit voisivat alkaa jo puastumaan.
Pihvitomatikin ovat jo tarpeeksi isoja.
Ja viimeiseksi se suurin aarre. Viinirypäleet paisuvat ja komistuvat päiväpäivältä. Syksyllä sadonkorjuujuhla, mutta tuskin viinintekoa. Terttuja taitaa olla noin 20.

5 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Wow, teillähän on valtavasti satoa tulossa! Kannattaakin pitää sadonkorjuujuhlat ja nauttia noin ihanista hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Täällä kypsyy vain vähän viinimarjaa ja itsekukin välillä vähän kypsyy asiaan ja toiseen. ;)

Anonyymi kirjoitti...

Ompa runsas sato tulossa! Ja että viiniköynnöksessäkin on hedelmät, mahtavaa!
Meillä ei mikään ole vielä noin pitkällä. Samoja tuotteita olisi toiveissa saada, mutta saapas nähdä jäävätkö pelkiksi toiveiksi.

Anonyymi kirjoitti...

Jopa noissakin säilömistä riittää.Ja siten juhliakin :) Juuri itse tein pikkumäärän raparperihilloa. Kirsikoita on tulossa paljon, mitähän niistä sitten laittaisi...
Tuo viiniköynnös on ollut ostoslistalla, kunhan nyt saisi joskus sille paikan hommattua.

Anonyymi kirjoitti...

Totuus odottettavissa olevasta suursadosta: Perunoita istutin 20, maissintähkiä kypsyy ehkä 25, porkkanoita on 2 reilun metrin mittaista riviä, samoin herneitä, Kirsikoista suurimman osan syövät linnut,niin ainakin viime kesänä, herukat syödään suoraan pensaasta. Mutta hauskaa saada edes pieni sato ja nauttia niistä pienten tyttöjen kanssa.

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavalta näyttää, vaikka ihmettelenkin miten tässä pakkasessa mikään kasvaa! nähdään parin viikon kuluttua, kiirettä pitänyt talon pakkaamisen ja kirppiksen kanssa, soittelen ensi viikolla viimeistään. terveisiä Kajaanista.